یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن

یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن یکی از مشکلاتی است که کودکان زیادی با آن مواجه شده و باعث ناراحتی و اضطراب برای خانواده می ‌شود. یبوست به معنی دشواری در دفع مدفوع است. در بسیاری از موارد، علت این مشکلات مربوط به تغذیه نامناسب، کمبود آب، نبود فعالیت بدنی و عدم تمرین در دستشویی رفتن می باشد. زمانی که کودک را از پوشک می گیرید تغیراتی جدی در سبک زندگی کودک ایجاد می شود و این موضوع می تواند استرس و اضطراب زیادی را به کودک تحمیل کند. در این مواقع ممکن است کودک از دستشویی رفتن امتناع کند و همین موضوع سبب سفت شدن مدفوع و ایجاد یبوست شود.

اگرچه بسیاری از موارد یبوست در کودکان بدون نیاز به درمان خاصی خود به خود بهبود می ‌یابد، اما در برخی موارد درمان و رفع علائم یبوست نیاز به رسیدگی پزشکی دارد.

علائم یبوست در کودکان

علائم یبوست در کودکان می ‌تواند متنوع باشد و معمولاً شامل یک یا چند علامت زیر می‌ شود:

  1. کمتر از سه بار دفع مدفوع در هفته: اگر کودک شما کمتر از سه بار در هفته مدفوع داشته باشد، ممکن است دچار یبوست باشد.
  2. مدفوع خشک و سخت: مدفوع کودک باید نرم و مرطوب باشد. اگر مدفوع کودک خشک و سخت باشد، این یک علامت یبوست است.
  3. درد شکمی: کودک ممکن است درد شکمی و ناراحتی داشته باشد.
  4. افزایش توپولوژی شکم: در برخی از موارد، شکم کودک ممکن است بزرگتر و سفت دیده شود.
  5. بی‌ تحرکی: کودک ممکن است کمتر فعالیت و حرکت کند و ناراحتی داشته باشد.
  6. افزایش بوی بد مدفوع: اگر مدفوع کودک بوی بدی دارد، این نشانه یبوست است.
  7. نفخ و گازهای دستگاه گوارش: کودک ممکن است نفخ و گازهای دستگاه گوارش داشته باشد.
  8. سخت خارج شدن مدفوع: اگر کودک به هنگام مدفوع کردن خیلی زور می زند مدفوع به سختی خارج می شود، به یبوست دچار شده است.

در صورت داشتن یک یا چند علامت فوق، بهتر است با پزشک کودک مشورت کنید تا بتوانید از علت واقعی علائم مطلع شوید و درمان مناسب را پیش بگیرید.

یبوست کودکان

  درمان یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن کودک

درمان یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن، به دو دسته درمان ‌های خانگی و درمان ‌های پزشکی تقسیم می‌ شود:

  • درمان یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن به صورت خانگی:
  • تغذیه مناسب: تغذیه مناسب با میوه‌ ها، سبزیجات، غلات کامل و آب کافی می‌ تواند به کاهش یبوست کودک کمک کند.
  • فعالیت بدنی: انجام فعالیت بدنی مانند پیاده ‌روی، دوچرخه ‌سواری، شنا و بازی ‌هایی که حرکت بالایی را ایجاد می‌ کنند، به پیشگیری و درمان یبوست کودک کمک می‌ کند.
  • تمرین در دستشویی: کودک باید تمرین کند که در دستشویی نشسته و به طور معمول و به مدت کافی مدفوع خود را دفع کند.
  • ماساژ شکمی: ماساژ شکمی به کودک کمک می ‌کند تا رفلکس دفعی خود را تقویت کند و سبب کاهش یبوست کودک می شود.
  • درمان یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن به صورت دارویی
  • ملین ‌ها: مصرف ملین‌ ها به کودک کمک می‌ کند تا مدفوع خود را به طور طبیعی دفع کند.
  • لاکتولوز ( Lactulose ): لاکتولوز یک نوع ملین است که به کودک کمک می ‌کند مدفوع خود را به طور طبیعی دفع کند.

در هر صورت، قبل از شروع هر نوع درمانی، بهتر است با پزشک کودک مشورت کنید تا از اصولی بودن درمان مطلع شوید و خاطر جمع شوید که این درمان برای کودک خطری نداشته باشد.

چگونه یبوست را در کودکان برطرف کنیم؟

برای نوزادان و کودکان کوچک، ماساژ شکم و دوچرخه سواری پاها اقدامات عالی برای کمک به دفع مدفوع است. این برای کودک یا والدین بی خطر است و خیلی آسیب زا نیست. از ملین های طبیعی استفاده کنید. غذاهایی که به رفع یبوست در کودکان کمک می کنند عبارتند از آلو، سیب و گلابی.

آیا ماست برای یبوست مفید است؟

بله، ماست برای رفع یبوست مفید است زیرا یک ماده غذایی پروبیوتیک است . این بدان معنی است که به رشد باکتری های مفید در روده انسان کمک می کند. همیشه سعی کنید ماست پروبیوتیک کم چرب را انتخاب کنید که از باکتری های مفید دیگری تشکیل شده باشد.

برخی از کودکان از خود توالت و یا لگن مخصوص خود میترسند. پس وظیفه شما این است که او را با توالت آشنا کنید بطوری که ترس کودک از آن بریزد. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که به هیچ وجه کودک را مجبور به انجام عمل دفع در توالت نکنید. چرا که در صورتی که ترس از آن را داشته باشد، مدفوع خود را نگه میدارد و این باعث مشکلات جدی در گوارش و سلامت کودک شما میگردد.

اگر کودک شما نشانی از آمادگی برای دفع در توالت را ندارد بهتر به هیچ عنوان او را مجبور به این کار نکنید. چرا که مطابق گفته دکتر کریستین هانیبال اگر کودک آماده نباشد یا تمایل نداشته باشد عملا آموزش بی فایده است. نشانه هایی که نشان میدهد کودک شما آماده از پوشک گرفتن است میتواند مطابق موارد زیر باشد:

  • شما را از کثیف کردن پوشک مطلع کند.
  • برای استفاده از لگن مخصوص تمایلی نشان دهد.
  • حداقل برای 2 ساعت اجابت مزاج نداشته باشد.

If your child refuses to poop in the potty, they might not be ready to lose the diapers, says Ari Brown, M.D., co-author of Toddler 411: Clear Answers & Smart Advice for Your Toddler. Before potty training, always look for signs of readiness: showing interest in the potty, staying dry for at least two hours during the day, hiding during bowel movements, or letting you know when their diaper is soiled.

If these signs aren’t yet present, it’s probably not the right time to transition to underwear. “There’s no benefit to training if your child isn’t ready or willing,” says Kristin Hannibal, M.D., clinical director of the division of general academic pediatrics at Children’s Hospital of Pittsburgh. “Sometimes it’s better to go back to diapers and try again in a month or two.”

منبع: parents.com

 علت یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن

علت های یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن می ‌تواند متنوع باشد ولی به طور کلی، می توانیم این طور بگوییم که ترس و استرس سبب امتناع از دستشویی رفتن و دفع به موقع مدفوع می شود و این موضوع یبوست را ایجاد می کند. عوامل دیگری که می‌ توانند علت یبوست در کودکان باشند عبارتند از:

  1. مشکلات پزشکی: برخی بیماری‌ ها مانند کولیت، سندرم روده تحریک ‌پذیر، فشار خون بالا، دیابت، هیپوتیروئیدیسم و بیماری‌ های دیگر ممکن است باعث یبوست در کودکان شوند.
  2. مصرف داروها: برخی داروها مانند آنتی‌ هیستامین ‌ها، ضد اضطراب ‌ها، ضد دردهای نارکوتیک، آهن، آنتی بیوتیک ‌ها و داروهایی که برای درمان بیماری ‌های قلبی و عروقی مصرف می ‌شوند، ممکن است باعث یبوست در کودکان شوند.
  3. تغذیه نامناسب: مصرف غذاهای خالی از فیبر، همچنین مصرف غذاهای چرب می ‌تواند باعث یبوست در کودکان شود.
  4. مشکلات روانی: استرس و اضطراب می‌ تواند باعث یبوست در کودکان شود.

تشخیص دقیق علت یبوست در کودکان، نیاز به مشاوره با پزشک دارد و بسته به علت مشخص شده، درمان مناسبی باید برای کودک انجام شود.

 در چه صورتی باید برای یبوست کودکان به پزشک مراجعه کنیم؟

در بسیاری از موارد، یبوست در کودکان می ‌تواند با درمان‌ های خانگی برطرف شود. اما در برخی موارد، نیاز به مراجعه به پزشک کودک دارید. برخی از شرایطی که بهتر است به پزشک مراجعه کنید، عبارتند از:

  1. در صورتی که کودک شما کمتر از 6 ماه دارد و دچار یبوست باشد.
  2. در صورتی که کودک شما بیش از 6 ماه دارد و بیش از 3 روز یبوست داشته باشد.
  3. در صورتی که کودک شما علاوه بر یبوست، علائم دیگری مانند تب، وجود خون در مدفوع، افزایش درد شکمی و ناراحتی زیاد دارد.
  4. در صورتی که کودک شما پس از شروع تغذیه مکمل، یبوست داشته باشد.
  5. در صورتی که کودک شما درد شدید شکم، تهوع، استفراغ و بی اشتهایی داشته باشد.
  6. در صورتی که کودک شما دارای بیماری ‌های دیگری مانند دیابت، کولیت و سندرم روده تحریک‌پذیر باشد.
  7. در صورتی که کودک شما دارای مشکلات تنفسی مانند آسم و سینوزیت باشد.
  8. در صورتی که کودک شما دارای مشکلات روانی مانند اضطراب و استرس باشد.

همچنین، در صورتی که درمان ‌های خانگی بهبودی نداشته باشند و یا علائم شدیدتر شوند، بهتر است به پزشک کودک مراجعه کنید.

 از پوشک گرفتن کودک و یبوست

 از پوشک گرفتن کودک و یبوست چطور با هم در ارتباط هستند ؟

از پوشک گرفتن کودک و یبوست با هم ارتباط دارند . در واقع، از پوشک گرفتن ممکن است باعث ایجاد تنش در عضلات مقعد کودک شود و باعث شود که مدفوع کودک به سختی و با درد دفع شود. به همین دلیل مصرف غذاهای پر فیبر و آب کافی همیشه برای کودکانی که به تازگی از پوشک گرفته‌ شده اند، مهم است. در صورتی که کودکان کمبود آب داشته باشند و یا غذاهای پر فیبر استفاده نکنند، خطر یبوست در آن ‌ها افزایش می ‌یابد.

از پوشک گرفتن ممکن است کودک را دچار استرس و اضطراب کند و به همین دلیل کودک از دستشویی رفتن امتناع ورزد و دچار یبوست شود. از طرفی نیز ممکن است کودک به دلایل دیگری دچار یبوست شده باشد و به دلیل درد در هنگام دفع مدفوع از دستشویی رفتن امتناع ورزد.

جمع بندی

یبوست کودک بعد از پوشک گرفتن  یکی از مشکلات شایعی است که در کودکان رخ می ‌دهد. این مشکل می ‌تواند به دلیل تغذیه نامناسب، کمبود آب، نبود فعالیت بدنی، عدم تمرین در دستشویی رفتن و یا برخی بیماری ‌های پایه ای ایجاد شود. پوشک گرفتن همچنین ممکن است باعث ایجاد تنش در عضلات مقعد کودک شود و در نتیجه یبوست به وجود آید. برای کاهش خطر یبوست در کودکان بعد از پوشک گرفتن می ‌توانید از روش ‌های خانگی مانند ماساژ شکمی، تغذیه مناسب و فعالیت بدنی منظم استفاده کنید. در صورتی که با این روش‌ ها بهبودی ایجاد نشد، بهتر است با پزشک کودک مشورت کرده و درمان مناسبی برای یبوست کودک انتخاب کنید.

همچنین به شما پیشنهاد می کنیم که مقاله معرفی بهترین پوشک های نوزاد ایرانی و خارجی را نیز مورد مطالعه قرار دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *