کیفوز چیست؟
قوز کمر یا کمربندی زنجیره ای، یک اختلال اسکلتی-عضلانی است که در آن ناحیه کمر به شکل یک منحنی به نمایش در می آید. برخی از مهم ترین نکات درباره قوز کمر عبارتند از:
علت اصلی کیفوز، ضعف و ناپایداری عضلات پشتی و شکمی است؛ بنابراین تقویت این عضلات با استفاده از تمرینات کششی و تقویتی در پیشگیری و درمان قوز کمر می تواند موثر باشد.
سبک زندگی نامناسب، مانند نشستن طولانی مدت یا حمل و نقل غیرمناسب، میتواند عاملی در بروز قوز کمر باشد؛ بنابراین رعایت سبک زندگی سالم و فعال در پیشگیری از کیفوز موثر خواهد بود.
در برخی موارد کیفوز با عوارض جانبی دیگری مانند درد در ناحیه کمر، خستگی و ناراحتی در طول روز و اختلالات تنفسی همراه است که در این صورت نیاز به مشاوره پزشکی و درمان دارویی می باشد.
mayoclinic در این باره می گوید:
An increased front-to-back curve of the spine is called kyphosis. Kyphosis is an exaggerated, forward rounding of the upper back. In older people, kyphosis is often due to weakness in the spinal bones that causes them to compress or crack.
چه عواملی باعث ایجاد کیفوز می شوند؟
عوامل زیادی می توانند باعث ایجاد قوز کمر شوند، اما علت اصلی آن، ضعف عضلات پشتی و شکمی است. برخی از عواملی که می توانند باعث ضعف عضلات شوند و قوز کمر را ایجاد کنند عبارتند از:
- نشستن طولانی مدت
نشستن برای مدت طولانی مدت، به ویژه در حالت نادرست، می تواند باعث ضعف عضلات پشتی و شکمی شود و قوز کمر را ایجاد کند.
- حمل و نقل نامناسب
حمل و نقل نامناسب، مانند برداشتن بارهای سنگین یا حرکات نادرست، می تواند باعث ضعف عضلات پشتی و شکمی شده و قوز کمر را ایجاد کند.
- کمبود فعالیت بدنی
کمبود فعالیت بدنی و عدم تمرینات تقویتی، می تواند باعث ضعف عضلات پشتی و شکمی شود.
- بارداری
بارداری و وزن بیش از حد در طول آن، می تواند باعث افزایش فشار بر روی ناحیه کمر شده و قوز کمر را ایجاد کند.
موارد ایجاد کیفوز یا قوز کمر
قوز کمر به وضعیتی اشاره دارد که ستون فقرات کمری شخص به شکل ناهنجار به جلو منحرف می شود. این مشکل به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. انواع قوز کمرعبارتند از:
قوز کمر کودکان: این نوع قوز کمری در کودکان مشاهده شده و به صورت موقت می باشد، در بعضی موارد با رشد افزایش می یابد.
قوز کمر نوجوانی: این نوع قوز کمر معمولا در دوران نوجوانی شروع شده و می تواند به دلیل رشد سریع و عوامل ژنتیکی رخ دهد. این نوع قوز کمر معمولا به صورت خفیف و بدون درد است و به طور معمول نیاز به درمان ندارد.
قوز کمر بزرگسالی: این نوع قوز کمر به دلیل عوامل مختلفی از جمله کمربند نامناسب، صندلی نامناسب یا عوامل ژنتیکی رخ می دهد که با درد و سفتی در ناحیه کمر همراه است و نیاز به درمان دارد.
قوز کمر بیماریایی: این نوع قوز کمر به دلیل بیماری هایی مانند اسکولیوز، آسیب نخاعی یا بیماری های دیگر رخ می دهد که نیاز به تشخیص و درمان دقیق دارد.
قوز کمری ناشی از مشکلات نخاعی: این نوع قوز کمری به علت مشکلات نخاعی ناشی از بیماری ها مانند پارالیز نخاعی یا بیرون زدگی دیسک ستون فقرات کمر ایجاد می شود.
قوز کمری مختلط: در برخی موارد، قوز کمری ممکن است به علت ترکیبی از عوامل مختلف ایجاد شود.
تشخیص و مدیریت قوز کمری بستگی به نوع و شدت آن دارد. در صورتی که شما یا کودکتان به قوز کمری مبتلا هستید، بهتر است با یک پزشک متخصص ارتوپدی یا فیزیوتراپیست مشورت کنید تا تشخیص صحیح صورت گرفته و برنامه درمانی مناسب ترتیب داده شود.
انواع کیفوز یا گوژ پشتی
کیفوز وضعیتی: شایع ترین نوع قوز کمر است که معمولا در سنین نوجوانی رخ میدهد. قوز کردن نشستن و یا استادن در وضعیت نامناسب و پایین گرفتن سر و شانه ها، بتعث ایجاد کشیدگی رباط ها و عضلات نگهدارنده مهره ها میشود. این کشیدگی باعث ایجاد ظاهر گرد و خمیده در ستون فقرات میشود.
کیفوز شوئرمن: نوعی دیگر از قوز کمر است. شوئرمن نام رادیولوژیست دانمارکی است که اولین بار این عارضع را شتاسایی کرد. این نوع قوز کمر زمانی اتفاق می افتد که مهره ها شکل متفاوتی از حالت عادی داشته باشند. در این اختلال مهره بجای شکل مستطیلی، سه گوش و یا V شکل اند. در این شرایط مهره ها به سمت جلو خم میشوند و ستون مهره ها را گرد جلوه میدهند. این حالت اغلب در نوجوانان ظاهر میشود و بیشتر پسران دچار آن میشوند. این عارضه ممکن است بسیار دردناک باشد و این درد خصوصا در حالتی که در حال فعالیت هستید یا زمانی که مدت طولانی ایستاده اید تشدید میشود.
کیفوز مادرزادی: کیفوز مادر زادی وضعیتی است که فرد با آن متولد شده است. ستون فقرات این افراد بطور کامل رشد نکرده و در طی این اختلال مهره ها بجای اینکه بطور عادی از هم جدا باشند، به هم جوش میخورند. این عارضه با رشد کودک تشدید میشود.
علائم کیفوز چیست؟
علایم کیفوز شامل درد، سفتی، تنگی، سختی، احساس تنش و ضعف عضلات کمر می باشد. برخی از علایم دیگر قوز کمر عبارتند از:
- تغییر شکل کمر به شکل یک خمیدگی به جلو (قوز کمر)
- درد و سفتی در ناحیه کمر، باسن، ران و پاها
- احساس خستگی و سختی در عضلات کمر، پشت و پاها
- کاهش قابل توجه در قدرت و عملکرد عضلات کمر، پشت و پاها
- مشکلات در حرکت و انعطاف پذیری کمر
- درد و تنگی در ناحیه گردن و شانه ها
- احساس سوزش و تیره شدن در ناحیه کمر و پاها
- فشار و سختی در ناحیه کمر
- تنگی و سفتی در عضلات کمر و پاها
- احساس خستگی در ناحیه کمر و پاها
در صورتی که شما به هر یک از این علائم دچار هستید، بهتر است به پزشک خود مراجعه نمایید تا بتواند علت و درمان مناسب را برای شما تعیین کند.
روش تشخیص کیفوز
کیفوز یا قوز کمر به عبارتی افزایش منحنی طبیعی ناحیه کمر است که می تواند به دلیل چندین علت از جمله نشستن بیش از حد، ضعف عضلات شکمی و کمری، چاقی، آسیب دیدن کمر و غیره ایجاد شود. راه های تشخیص کیفوز کمر عبارتند از:
- برای شروع، بهتر است که با پزشک معالج خود مشورت کنید. پزشک با بررسی کاملی از وضعیت شما روش های درمانی مناسب را تجویز می کند.
- انجام آزمایش های تصویربرداری مانند رادیوگرافی، اسکن MRI، یا CT اسکن به پزشک کمک میکند تا دقیق تر به وضعیت کمر شما بپردازد.
- بررسی منحنی کمر توسط پزشک، با استفاده از ابزار اندازه گیری منحنی کمر
- بررسی علائم و نشانه های دیگر، مانند درد کمر، تنگی نفس، خستگی و غیره
استفاده از قوزبند طبی برای کیفوز چه زمانی توصیه می شود؟
استفاده از قوزبند برای قوز کمر در برخی موارد مفید می باشد. این بندها به عنوان یک ابزار درمانی برای کمک به کاهش درد و بهبود وضعیت کمر کاربرد دارند. موارد استفاده از قوزبند برای کیفوزعبارتند از:
در مواردی که کیفوز کمر ناشی از ضعف عضلات باشد، استفاده از قوزبند می تواند باعث تقویت عضلات شکمی و کمری شده و به بهبود وضعیت کمر کمک کند.
در مواردی که کیفوز کمر ناشی از آسیب دیدن کمر باشد، استفاده از قوزبند طبی می تواند سبب حفاظت از کمر شده و به کاهش درد کمک کند.
در مواردی که کیفوز کمر ناشی از نشستن بیش از حد باشد، استفاده از قوزبند می تواند از کمر محافظت کرده و سبب بهبود وضعیت کمر شود.
یکی از محصولاتی که میتوانید در درمان قوز کمر یا کیفوز از آن استفاده کنید، قوز بند مینی تن یار فری سایز کد 4220 است که بدون ایجاد محدودیت در حرکات میتوان در زیر لباس از آن استفاده کرد.
قوز بند چند ساعت در روز پوشیده شود؟
مدت زمانی که باید قوزبند را در روز پوشید، به وضعیت فرد و شرایط کیفیت زندگی وی بستگی دارد. در برخی موارد، پوشیدن قوزبند باید به صورت مداوم صورت گیرد، در حالی که در برخی موارد دیگر، پوشیدن قوزبند برای مدت کوتاهی در روز کافی است.
در مواردی که کیفوز کمر ناشی از ضعف عضلات است، باید قوزبند را به صورت مداوم پوشید تا به تقویت عضلات شکمی و کمری و بهبود وضعیت کمر کمک کند.
در مواردی که کیفوز کمر ناشی از آسیب به کمر است، باید قوزبند را برای مدت زمانی که پزشک معالج توصیه می کند پوشید.
در مواردی که کیفوز کمر ناشی از نشستن بیش از حد است، باید قوزبند طبی را به صورت مداوم پوشید تا به حفاظت از کمر و بهبود وضعیت کمر کمک کند.
اهمیت پوشیدن قوز بند طبی
پوشیدن قوز بند طبی برای کسانی که دچار آسیب های مربوط به مفاصل هستند، بسیار مهم است. قوزبند طبی می تواند باعث کاهش درد و تسکین علائم بیماری هایی مانند کیفوز شود. همچنین، پوشیدن قوزبند طبی می تواند بهبود قابل توجهی در حالت بدن و قابلیت حرکت افراد داشته باشد و باعث بهبود کیفیت زندگی آنها شود.
روش های درمان کیفوز
کیفوز یکی از مشکلات شایع در بین افراد است که می تواند باعث درد و ناراحتی شود. برای درمان کیفوز یا قوز کمر، روش های مختلفی وجود دارد که عبارتند از:
- تمرینات تقویتی
تمرینات تقویتی می توانند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی افراد با کیفوز کمر ایجاد کنند. این تمرینات شامل تمرینات ایستاده، تمرینات دراز کشیدن و تمرینات تقویت عضلات پشتی می شوند.
- فیزیوتراپی
فیزیوتراپی می تواند بهبود قابل توجهی در درد و ناراحتی کیفوز کمر ایجاد کند. این روش شامل تمرینات درمانی، ماساژ و درمان های دیگر می شود.
- قرص های ضد التهاب
در بعضی موارد، استفاده از قرص های ضد التهاب می تواند به کاهش درد و ناراحتی کمک کند.
- استفاده از قوزبند
استفاده از قوزبند می تواند بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی افراد با کیفوز کمر ایجاد کند.
آیا قوز پشت یا کمر درمان قطعی دارد؟
قوز پشت و کمر با درمان مناسب کنترل می شوند، اما درمان قطعی برای آنها وجود ندارد. درمان های مختلفی برای کاهش درد و بهبود وضعیت بیمار در این زمینه وجود دارد، از جمله تمرینات فیزیوتراپی، داروها، تزریقات، روش های روان شناختی و در موارد شدیدتر، جراحی. اما در هر صورت، برای بهبود وضعیت، باید به علت اصلی درد پشت پا و کمر پی برده و درمان مناسب را انتخاب کرد.
چگونه از قوز کردن جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از قوز شدن بدن، می توانید از راه های زیر استفاده کنید:
- ورزش و تمرینات تقویتی
تمریناتی مانند وزنه برداری، پیلاتس، یوگا و شنا می تواند عضلات پشتی و شکمی را تقویت کند و از کیفوز کمر جلوگیری نماید.
- نگهداری درست وضعیت بدن
نگهداری درست وضعیت بدن در زمان خواب، نشستن و ایستادن می تواند به جلوگیری از قوز شدن کمک کند.
- استفاده از صندلی های مناسب
صندلی هایی با پشتی بلند و طبیعی می تواند به نگهداری درست وضعیت بدن کمک کند.
- محدود کردن زمان نشستن
نشستن طولانی مدت می تواند باعث قوز شدن شود؛ بنابراین می توانید زمان نشستن خود را محدود کنید.
- استفاده از کفش های مناسب
استفاده از کفش هایی با پاشنه بلند و پایه صاف می تواند به نگهداری درست وضعیت بدن کمک کند.
نتیجه گیری
کیفوز چیست؟ قوز کمر یا کیفوز، یک اختلال اسکلتی-عضلانی است که در آن ناحیه کمر به شکل یک منحنی درمیآید. این اختلال معمولاً در افرادی که در دوران رشد هستند، شامل نوجوانان و جوانان، رخ می دهد. علت اصلی قوز کمر این است که عضلات پشتی و شکمی ضعیف و ناپایدارشده که باعث می شود ناحیه کمر به شکلی منحنی شده و قوزی گردد.
علائم قوز کمر شامل درد در ناحیه کمر، خستگی و ناراحتی در طول روز، مشکل در حرکت و ایستادن به صورت طبیعی و در برخی موارد، اختلالات تنفسی می باشد.
درمان قوز کمر شامل تمرینات تقویتی عضلات پشتی و شکمی، تغییرات در سبک زندگی (مانند ورزش منظم و رعایت روال خواب منظم) و در برخی موارد، استفاده از کمربند پشتیبان یا قوز بند می باشد.
همچنین شما می توانید مقاله اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات و روش های درمان آن را نیز مطالعه کنید.
1 دیدگاه در “کیفوز و مهم ترین نکات راجب آن”