آموزش کار با فشار سنج های دیجیتالی و عقربه ای

کار با دستگاه فشارسنج چندان دشوار نیست و افراد می توانند تنها با خرید دستگاه فشار سنج، به راحتی در خانه فشار خود را اندازه بگیرند. فشارسنج ها در انواع مختلفی وجود دارند و هر نوع از آن ها نیز دارای ویژگی ها و قابلیت های مخصوص به خود است اما در این میان اغلب افراد از فشارسنج دیجیتالی و یا فشارسنج عقربه ای استفاده می کنند.

نحوه ی اندازه گیری فشار خون

نحوه ی اندازه گیری فشار خون (How to measure blood pressure) به نوع دستگاه فشارسنجی که از آن استفاده می کنید بستگی دارد. کار کردن با فشارسنج عقربه ای کمی دشوارتر است و نیاز به تجربه بیشتری دارد اما استفاده از فشارسنج های دیجیتال بسیار ساده است و حتی افراد مسن نیز با استفاده از این دستگاه می توانند به راحتی فشار خون خود را اندازه گیری کنند.

کار با فشار سنج عقربه ای یا دستی

اندازه گیری فشار خون با فشار سنج عقربه ای

نحوه اندازه گیری فشار خون با دستگاه فشار سنج عقربه ای شامل مراحل زیر می باشد:

  1. آمادگی و آرامش: قبل از اندازه‌ گیری فشار خون، اطمینان حاصل کنید که شما و فردی که قصد اندازه ‌گیری فشار خونش را دارید، در حالت آرامش قرار دارید.
  2. آستانه هوشیاری: قبل از شروع اندازه‌ گیری و قرار دادن فشارسنج روی بازوی فرد موردنظر، اطمینان حاصل کنید که فرد آماده و هوشیار است و نیاز به استراحت یا حرکت ندارد.
  3. بستن کاف: آستین فرد را بالا زده و دست خود را در اطراف آرنج حرکت دهید تا ضربان قلب او را احساس کنید. کاف را روی بازوی فرد (حدود سه سانتی متر بالاتر از آرنج) به طوری ببندید که بتوانید دو انگشت خود را زیر آن قرار دهید.
  4. قرار دادن گوشی پزشکی: دیافراگم را زیر کاف و روی شریان اصلی قرار دهید و گوشی های آن را داخل گوشتان بگذارید.
  5. پمپاژ هوا: با استفاده از پمپ موجود در فشارسنج، هوا را به آهستگی و تدریجاً پمپ کنید. زمانی که عقربه بین 160 تا 180 قرار گرفت باید پیچ هوای پمپ را ببندید.
  6. آزادسازی هوا: با باز کردن پیچ پمپ در خلاف جهت عقربه های ساعت، آهسته و تدریجاً هوا را از فشارسنج آزاد کنید. در طی این فرآیند، عقربه ‌های فشارسنج به صورت خودکار حرکت خواهند کرد. سرعت حرکت عقربه در جهت کم شدن باید حدود 2 میلی متر جیوه در ثانیه باشد.
  7. نحوه خواندن فشار خون با دستگاه عقربه ای: نحوه خواندن فشار خون با دستگاه عقربه ای اینگونه است که با توجه به جابجایی عقربه‌ های روی صفحه فشارسنج، مقدار فشار سیستولیک (فشار خون حین ضربان قلب) و دیاستولیک (فشار خون حین استراحت بین ضربان قلب) را خوانده و ثبت کنید. فشار سیستولیک زمانی است که اولین صدای ضربان قلب را شنیدید، که به طور معمول باید در حوالی عدد 120 میلی متر جیوه بر روی صفحه فشارسنج شنیده شود. فشار دیاستولیک زمانی ثبت می شود که دیگر صدای ضربان قلب شنیده نشود و به طور معمول در حوالی 80 میلی متر جیوه است.

کار با فشار سنج دیجیتالی

اندازه گیری فشار خون با فشار سنج دیجیتال

کار با فشار سنج دیجیتالی بسیار ساده است و نیاز به آموزش خاصی ندارد. این نوع فشارسنج ها در دو نوع بازویی و مچی وجود دارند که فشار سنج ‌های بازویی فشار خون را با دقت بالاتری اندازه می گیرند. برای استفاده از این دستگاه باید ابتدا کاف دستگاه را روی بازوی دست راست خود به شکلی قرار دهید که شلنگ کاف روی شریان اصلی قرار گرفته باشد و دست خود را نیز به جایی تکیه دهید. حالا باید دستگاه را روشن کنید و کاملا بی حرکت باشید. بعد از اینکه کار دستگاه تمام شود سه عدد روی نمایشگر نشان داده می شود که اعداد مربوط به فشار سیستول، دیاستول و ضربان قلب است. برای اینکه اطلاعات بیشتری را درباره هرکدام از عدد های نشان داده شده بر روی صفحه نمایشگر بدانید میتوانید مقاله ” هر کدام از اعداد روی دستگاه فشارسنج چه معنایی دارد؟ ” را مطالعه کنید.

بهترین دستگاه های فشارسنج دیجیتال موجود در جهان درمان

دستگاه فشارسنج بازویی لایکا مدل BM2301: مناسب برای اندازه گیری فشارخون و ضربان قلب می باشد. از ویژگی های این محصول میتوان به حافظه ذخیره سازی، دقت اندازه گیری بالا، نمایش بی نظمی در ضربان قلب، پمپ خودکار و قابلیت نمایش تاریخ و زمان نیز اشاره کرد.

فشارسنج بازویی رزمکس مدل Z1: ساخت کشور سوئیس است که علاوه بر استفاده آسان و اندازه گیری فشار خون، قابلیت تشخیص حرکت کاربر و یادآوری کردن جهت اندازه گیری فشار بدون حرکت را دارد.

فشار سنج مچی وان لایف مدل compact L2: ساخت کشور آمریکا است. دارای قابلیت سنجش فشار خون، اندازه گیری ضربان قلب، مناسب برای استفاده چهار کاربر، کاربری سریع و آسان، تنظیم زنگ هشدار برای دو کاربر و ثبت حافظه 99 نتایج برای دو کاربر و تشخیص بی نظمی ضربان قلب میباشد.

مقاله پیشنهادی:
یون منفی چیست و چه کاربردی در دستگاه بخور دارد؟

بهترین موقعیت برای اندازه گیری فشار خون چیست؟

بهترین موقعیت برای اندازه ‌گیری فشار خون به طور معمول در حالت نشسته است. بهتر است بازویی که فشار خون در آن اندازه‌ گیری می‌ شود، بر روی یک سطح صاف قرار داشته باشد و مچ دست نیز در ارتفاع قلب قرار بگیرد. برای دقت بیشتر در اندازه‌ گیری، توصیه می ‌شود 5-10 دقیقه قبل از گرفتن فشار، استراحت کافی داشته باشید و از مصرف قهوه، سیگار و فعالیت بدنی شدید پیش از گرفتن فشار خون خودداری کنید.

چند دقیقه باید صبر کنیم تا دوباره فشار خون بگیریم؟

پس از اندازه ‌گیری اولیه فشار خون، توصیه می ‌شود حداقل 2-3 دقیقه صبر کنید و سپس دوباره فشار خون را اندازه بگیرید. این بازه زمانی به عنوان مدت استراحت شناخته می ‌شود و بهتر است برای اندازه ‌گیری دقیق تر فشار خون، رعایت شود.

چرا هر دفعه که فشار میگیریم عدد اون تغییر میکند؟

فشار خون یک پارامتر طبیعی در بدن است که می ‌تواند در طول روز و در مواقع مختلف تغییر کند. عوامل متعددی می‌ توانند تأثیرگذار باشند و باعث تغییر در مقادیر فشار خون شوند. برخی از این عوامل عبارتند از فعالیت بدنی، استرس، مصرف غذاهای ناسالم، دما، رطوبت، ارتفاع سطح دریا، مصرف قهوه، الکل، سیگار و غیره.

از این رو، می ‌توان دید که فشار خون در هر بار اندازه ‌گیری ممکن است متفاوت باشد. برای داشتن نتایج دقیق ‌تر، توصیه می ‌شود اندازه ‌گیری ‌ها را در شرایط یکسان انجام داده و از متوسط چندین اندازه ‌گیری استفاده کنید. همچنین، در صورتی که تغییرات قابل توجهی در فشار خون تجربه می ‌کنید یا نگرانی ‌هایی درباره سلامت قلبی-عروقی خود دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

بهترین زمان فشار گرفتن چه زمانی است؟

بهترین زمان برای اندازه‌ گیری فشار خون ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشد. اما به طور کلی گفته می شود بهترین زمان برای گرفتن فشار خون صبح است. البته بلافاصله بعد از بیدار شدن نباید فشار خون را اندازه بگیرید، بهتر است کمی زمان بدهید و بعد فشار خون خود را اندازه بگیرد (قبل از میل کردن صبحانه یا دارو). به یاد داشته باشید مهم است که در روزهای بعد نیز در همان ساعت اندازه گیری فشار خون را انجام دهید تا نتایج قابل مقایسه و پایداری به دست آید.

به طور کلی، اندازه‌گیری فشار خون در طول روز به صورت منظم و در زمان‌های یکسان انجام شود تا نتایج قابل مقایسه و پایداری داشته باشند. همچنین، توصیه می‌شود قبل از اندازه‌گیری، حداقل 5-10 دقیقه در استراحت قرار بگیرید و از فعالیت بدنی شدید، مصرف قهوه، سیگار و دیگر مواد محرک خودداری کنید. برای اطلاعات بیشتر درباره زمان اندازه گیری فشار خون در سالمندان و در زمان بارداری پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین زمان گرفتن فشار خون را مطالعه کنید.

جمع بندی

آموزش گرفتن فشار خون به شما کمک می کند تا بتوانید بدون نیاز به مراجعه به دکتر، در خانه به راحتی فشار خون خود را اندازه گیری کنید. فشارسنج ‌های دیجیتالی و عقربه‌ ای ابزارهایی مفید برای اندازه ‌گیری فشار خون هستند و با استفاده صحیح از آن ها، می ‌توانید به طور دقیق و قابل اعتماد فشار خون خود را اندازه بگیرید.

کار با فشار سنج دیجیتالی بسیار ساده است و فقط کافی است تا عدد فشار خون را از روی صفحه نمایش این دستگاه بخوانید. در مقابلنحوه اندازه گیری فشار خون با دستگاه فشار سنج نیاز به تجربه و آموزش دارد و باید کار با دستگاه فشارسنج را آموخته و چندین بار تکرار کنید تا بتوانید فشار خون را به درستی اندازه گیری نمایید.

1 دیدگاه در “آموزش کار با فشار سنج های دیجیتالی و عقربه ای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *