بستن مچ بند های طبی
بستن مچ بند طبی با کنترل و کاهش حرکت مچ سبب ثابت نگه داشتن مچ دست و کاهش درد در این ناحیه و تسریع بخشیدن در روند درمان و بهبود مشکلات مچ می شود. درد در ناحیه مچ دست ممکن است به دلایل مختلفی از جمله استفاده بیش از حد و تحمیل فشار زیاد بر مچ یا شکستگی و در رفتگی استخوان مچ ایجاد شده باشد. استفاده از مچ بند طبی راهی کاربردی برای کاهش و درمان این مشکلات می باشد اما از آن جایی که انواع مختلفی از مچ بندها در بازار موجودند و هر نوع نیز برای کاربرد خاصی مورد استفاده قرار می گیرند، در زمان انتخاب و خرید مچ بند طبی باید به مناسب بودن نوع مچ بند برای شدت آسیب و نوع نیاز مچ توجه داشته باشید.
انواع مچ بند طبی با توجه به ویژگی هایی که دارد در شرایط خاصی مورد استفاده قرار می گیرد و باید به شکلی خاص بسته شود تا بیشترین تأثیر را داشته باشید.
طرز بستن انواع مچ بند طبی
مچ بندهای طبی انواع مختلفی دارند و هر نوع نیز برای عارضه و شرایط خاصی طراحی شده اند. انتخاب مچ بند مناسب و بستن صحیح و اصولی آن به شما در کاهش و حتی درمان دردهای مچ کمک زیادی می کند.
مچ بند نگهدارنده مچ دست
اگر مچ دست شما آسیب دیده و ورم کرده است بهتر است از مچ بندهای نگهدارنده مچ دست یا اسپلینت که به آن آتل هم می گویند استفاده کنید. با استفاده از این مچ بندها مچ دست شما ثابت می ماند و به این ترتیب روند درمان شما بسیار کاهش می یابد. بیمارانی که درد مچ دست آن ها به دلیل سندرم تونل کارپال یا به انگلیسی (Carpal tunnel syndrome) است یا به طور کلی در مچ خود احساس درد دارند نیز بهتر است از این مچ بندها استفاده کنند. نحوه بستن این نوع از مچ بندهای طبی به این شکل است که ابتدا باید نوار بالایی را بین انگشت شست و سبابه قرار دهید و فشار آن را روی دست خود به شکلی دلخواه تنظیم کنید و چسب را ببندید. نوار پایین را نیز دور دست خود بچرخانید تا به فشار مناسب برسد.
مچ بند و آتل انگشت شست
مچ بند و آتل انگشت پس از جراحی شست و یا زمانی که شست دچار هر مشکلی شده باشد مورد استفاده قرار می گیرند. نکته مثبت این مچ بند این است که سبک و منعطف می باشد و به شما اجازه می دهد تا به راحتی از دست خود برای انجام فعالیت های روزمره استفاده کنید. این مچ بندها بهترین انتخاب برای افرادی که از بیماری تنوسینوویت دوکورون رنج می برند، می باشد. نحوه بستن این مچ بندها بسیار ساده است و کافی است تا شما بند آن را با فشار مطلوب دور مچ خود ببندید.
مچ بند RSI
استفاده از این نوع مچ بندها کمک می کند تا مچ در حالتی بدون حرکت قرار بگیرد و در نتیجه درد و فشار ناشی از صدمه های کشیدگی مکرر یا RSI از بین برود. نحوه بستن این مچ بندها به این شکل است که شست را از حلقه آن خارج کرده و بند آن را با فشار ملایم دور مچ خود می بندید.
مچ بند ورزشی
مچ بندهای ورزشی مانع از آسیب دیدن مچ در حین ورزش هایی مانند تنیس، گلف، اسکواش و غیره می شود. استفاده از این نوع مچ بندها سبب تقویت مچ آسیب دیده نیز می شود. نحوه بستن این مچ بندها بسیار ساده است و تنها نیاز است تا بند روی آن ها را با فشار ملایمی روی مچ خود تنظیم کنید.
مچ بند پس از عمل
این مچ بندها برای افرادی که به تازگی در قسمت مچ دست خود جراحی انجام داده اند مفید است و به آن ها کمک می کند تا مچ دست خود را کاملا ثابت و بی حرکت نگهدارند. این مچ بندها نسبت به انواع دیگر بزرگ تر هستند و انعطاف پذیری کمتری دارند. بستن مچ بند پس از عمل نیز با استفاده از بندهای قابل تنظیم آن انجام می شود.
انواع مچ بند طبی بر اساس فشار
مچ بند کم فشار: از این مچ بند برای کنترل کشیدگی خفیف مچ استفاده می شود و هدف از آن کنترل التهاب می باشد.
مچ بند با فشار متوسط: این مچ بند به شما کمک می کند در دوران پس از اسیب دیدگی به فعالیت های خود بپردازید و برای هر گونه نا پایداری در مفصل مناسب می باشد.
مچ بند با فشار زیاد: این نوع مچ بند به دلیل دارا بودن فشار زیاد سبب محدود کردن دامنه حرکتی مچ شده و در نتیجه بیشترین مراقبت را به دنبال دارد.
بخش های مختلف مچ بند های طبی
بخش های مختلف مچ بندهای طبی با توجه به نوع و مدل آن ها ممکن است تفاوت هایی با هم داشته باشد. اما به طور کلی بخش های مختلف مچ بندهای طبی شامل قسمت های زیر می شوند:
- بخش پشتی: این بخش از مچ بند پشت دست قرار می گیرد و به منظور حمایت از مچ دست استفاده می شود.
- بخش کفی: بخش کفی زیر مچ قرار میگیرد و معمولاً از جنس نرم و پارچه ای ساخته می شود.
- بخش کفشکی: این بخش از مچ بند عموماً بر روی کف دست قرار می گیرد و به منظور تثبیت و استحکام بیشتر مچ دست استفاده می شود. این بخش معمولاً از جنس محکم تری نظیر پلاستیک یا فلز ساخته می شود.
- بخش تنظیم کننده: این بخش از مچ بند معمولاً شامل بندها، ولکروها و غیره است که امکان تنظیم و تثبیت مچ بند را فراهم می کنند.
- بخش تهویه: برخی از مچ بندهای طبی دارای بخش تهویه هستند که امکان تهویه مناسب پوست دست را ایجاد و از تعریق و ایجاد بوی نامطبوع جلوگیری می کنند.
طراحی و ویژگی های مچ بندهای طبی ممکن است بسته به نوع آسیب یا مشکل مچ دست، توصیه پزشک و نیازهای شخصی متفاوت باشد. همچنین، قبل از استفاده از هر نوع مچ بند طبی، بهتر است با پزشک یا متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید تا بتوانند به شما مچ بند مناسبی برای نیازهای خاص شما توصیه کنند.
اندازه کردن مچ بند
مچ بندها معمولا حلقه های بسته شونده دور شست دارند که با استفاده از این حلقه ها کاملا فیکس می شوند. قلاب ها، چسب ها و بندهای قابل تنظیم روی مچ بندها به شما کمک می کنند تا آن ها را به راحتی روی مچ خود تنظیم کرده و میزان فشار آن ها را در شرایط لازم سفت تر یا شل تر کنید.
جمع بندی
نحوه بستن مچ بند طبی با توجه به نوع مچ بند و میزان و نوع آسیب تعیین می شود. مچ بندها انواع مختلفی دارند و هر نوع نیز برای استفاده در شرایط خاصی طراحی شده است و نحوه بستن آن ها نیز ممکن است تفاوت هایی با هم داشته باشند. معمولا مچ بندها دارای بند یا چسب هایی هستند که با استفاده از آن ها می توانید به راحتی فشار مطلوب را ایجاد کرده و مچ بند را روی مچ خود تنظیم و فیکس کنید.