حساسیت به پروتئین گاوی در نوزادان

حساسیت به پروتئین گاوی یکی از شایع ‌ترین حساسیت‌ های غذایی در کودکان و نوزادان است که می ‌تواند با مصرف مواد غذایی حاوی این پروتئین، علائمی ناراحت‌کننده و گاهی شدید را به دنبال داشته باشد. حساسیت به پروتئین شیر گاو زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن نوزاد به پروتئین های موجود در لبنیات گاوی حمله کند. این نوع حساسیت در مصرف شیر خشک های بر پایه شیر گاو نیز بروز میدهد. به همین منظور پیشنهاد میشود برای جلوگیری از بروز این حساسیت در خرید شیر خشک دقت بیشتری صورت دهید.

حساسیت به پروتئین گاوی چیست؟

حساسیت به پروتئین گاوی یک نوع از حساسیت‌ های غذایی است که در پاسخ به مصرف پروتئین ‌های موجود در شیر گاو و محصولات لبنی، شکل می ‌گیرد. در این حساسیت، سیستم ایمنی بدن به عنوان پاسخ به پروتئین ‌های موجود در شیر گاو، آن ها را به عنوان یک عامل تهدیدکننده شناخته و به طور ناصحیح به آن ها پاسخ می‌ دهد.

این حساسیت می ‌تواند از نوع آلرژیک یا غیرآلرژیک باشد. در حساسیت آلرژیک، سیستم ایمنی بدن به پروتئین ‌های موجود در شیر گاو به عنوان یک عامل مضر واکنش نشان می ‌دهد و در پاسخ به آن، علائمی شبیه به علائم آلرژی (مانند خارش، قرمزی، ورم، سرفه، تنگی نفس، تپش قلب، تهوع و استفراغ) وجود دارد. در حساسیت غیر آلرژیک، علائم شامل مشکلات سیستم گوارشی مانند تهوع، استفراغ و اسهال هستند.

حساسیت به پروتئین شیر گاو به دو دسته کلی آلرژی به پروتئین گاوی وابسته به IgE و غیر وابسته به IgE تقسیم می شود. در نوع وابسته به IgE، بدن نوزاد بعد از مصرف لبنیات گاوی به صورت فوری (حداکثر تا دو ساعت پس از مصرف) واکنش نشان می دهد. اما در نوع غیر وابسته به IgE، واکنش به مصرف پروتئین گاوی به صورت تأخیری (بعد از ۴۸ ساعت تا ۱ هفته) ایجاد می شود.

علت حساسیت به پروتئین گاوی

حساسیت به شیر گاو در نوزدان بسیار شایع است. این حساسیت می تواند در هر سنی ایجاد شود اما معمولا با افزایش سن خطر ابتلا به آن کمتر می شود. به طوری که در نوزادان کمتر از ۱ سال، میزان شیوع این آلرژی دو تا سه درصد است ولی در کودکان بالای 6 سال به کمتر از یک درصد می رسد.

یکی از مواردی که احتمال ایجاد این آلرژی را در نوزادان افزایش می دهد، وجود سابقه بیماری های آلرژیک (حساسیت های فصلی، اگزما، آسم، تب یونجه، کهیر و غیره) در والدین و یا خواهر و برادر است.

علائم حساسیت کودک به پروتئین گاوی

CMPA مخفف عبارت “حساسیت به پروتئین شیر گاو در نوزادان” است که با علائم مختلفی همراه می باشد. این علائم می ‌توانند از ساده ترین علائم مانند تحریک پوست تا علائم جدی مانند تنگی نفس و آنافیلاکسی را در بر داشته باشند. برخی از علائم شایع CMPA عبارتند از:

  • التهاب پوست، خارش و قرمزی پوست
  • تهوع، استفراغ و اسهال
  • وجود خون در مدفوع
  • درد شکم و نفخ شکمی
  • بی‌ خوابی، بی ‌قراری و اضطراب
  • تنگی نفس، سرفه و خس خس صدا
  • آنافیلاکسی (علائم شدید شامل تنگی نفس، سردرد شدید، تپش قلب، افت فشار خون و غیره)

تشخیص CMPA بر اساس علائم بالینی، تاریخچه پزشکی و آزمایشاتی که به دنبال آن انجام خواهد شد، تعیین می ‌شود. برای تشخیص حساسیت غذایی به پروتئین گاوی، ممکن است پزشک به شما توصیه کند تا مواد غذایی حاوی پروتئین گاوی را از رژیم غذایی فرزندتان حذف کرده و سپس بهبود علائم را مشاهده کنید. در صورتی که علائم بهبود نیابند، ممکن است پزشک آزمایشاتی مانند آزمایش خون، آزمایش خراش پوست و پچ های پوستی را برای تشخیص دقیق ‌تر حساسیت به پروتئین گاوی تجویز کند.

علائم حساسیت نوزاد به پروتئین گاوی

راه های درمان حساسیت به شیر گاو

راه های درمان آلرژی به شیر گاو شامل عدم مصرف پروتئین گاوی و گاهی هم مصرف داروهای ضدآلرژیک می‌ شود.

  1. عدم مصرف پروتئین گاوی

روش اول درمان حساسیت به شیر گاو، عدم مصرف محصولات لبنی حاوی پروتئین شیر گاوی است. در صورتی که نوزاد شیر مادر را مصرف می‌ کند، مادر نیز باید از مصرف مواد غذاهای حاوی پروتئین شیر گاوی، از جمله لبنیات، پنیر و ماست، پرهیز کند. همچنین در صورت نیاز به مصرف فرآورده ‌های لبنی، می ‌توان از محصولات لبنی بدون پروتئین شیر گاوی استفاده کرد.

  1. مصرف داروهای ضد آلرژیک

در صورتی که عدم مصرف محصولات لبنی قابل اجتناب نباشد و نوزاد به علائم شدیدی مانند تنگی نفس، سرفه، تپش قلب و سرگیجه دچار شود، ممکن است پزشک داروهای ضدآلرژیک و ضد التهابی را تجویز نماید تا علائم را کنترل کند. معمولاً این داروها شامل آنتی ‌هیستامین ‌ها، کورتیکواستروئیدها و آدرنالین است. همچنین برای کاهش التهاب پوست و کاهش خارش می‌ توانید از کرم ‌های ضد التهابی و ضد حساسیتی استفاده کنید.

در هر صورت، برای درمان حساسیت به پروتئین شیر گاوی، بهتر است با پزشک معالج خود مشورت کرده و رژیم غذایی و درمانی مناسب را برای فرزندتان انتخاب کنید.

شیر خشک های ضد حساسیت به پروتئین گاوی

زمانی که متوجه شدید نوزاد شما به پروتئین گاوی آلرژی دارد، یکی از مهم ترین اقداماتی که باید انجام دهید، حذف پروتئین و لبنیات گاوی از برنامه غذایی کودک است. برای مثال اگر نوزاد با شیر مادر تغذیه می شود، مادر باید مصرف پروتئین و لبنیات گاوی را از برنامه غذایی خود حذف کند. همچنین اگر نوزاد با شیر خشک تغذیه می شود باید اقدام به تهیه شیر خشک های ضد حساسیت کنید. در مقاله بهترین شیر خشک بدون حساسیت لیستی از شیر خشک های مناسب برای انواع حساسیت های نوزاد آورده شده است. اما برخی از بهترین شیر خشک های ضد حساسیت که می توانید تهیه کنید، عبارتند از:

  • گلدن گات: پروتئین موجود در این شیر خشک از شیر بز تهیه شده است به همین دلیل می تواند انتخاب خوبی برای کودکانی باشد که به پروتئین شیر گاو آلرژی دارند. این شیر خشک طعم خوبی دارد و باعث وزن گیری مناسب کودک نیز می شود اما برای کودکانی که علاوه بر پروتئین شیر گاو به به پروتئین شیر بز نیز حساسیت دارند، قابل استفاده نیست.
  • شیر خشک ببلاک کامفورت: فرمول این شیر خشک به صورتی است که برای کودکان دارای مشکلات گوارشی خفیف و آلرژی های غذایی، مناسب می باشد.
  • سویا: این شیر خشک برای کودکانی که به پروتئین های حیوانی آلرژی دارند مناسب است زیرا از پروتئین گیاهی تشکیل می شود.
  • آپتامیل ha: این شیر خشک نیز دارای فرمولی خاص و مناسب برای کودکان دچار آلرژی است. با استفاده از این شیر خشک خطر بروز آلرژی کاهش می یابد.
  • شیر خشک آپتامیل پپتی 2: این شیر خشک دارای فرمول خاصی است که می تواند حساسیت به شیر گاو در نوزدان را کنترل کند. پروتئین موجود در این شیر خشک کاملا هیدرولیز شده است. این شیر خشک برای نوزادان از 6 ماهگی به بعد مناسب است.

شیرخشک های حساسیت به پروتئین گاوی

ارتباط بین حساسیت به پروتئین گاوی و اوتیسم در چیست؟

به طور کلی کودکان مبتلا به اوتیسم با مشکلات گوارشی زیادی روبرو می شوند که یکی از شایع ترین آن ها حساسیت به پروتئین شیر گاو است. احتمال بروز حساسیت به پروتئین شیر گاو در کودکان مبتلا به اوتیسم حدود 12 درصد می باشد.

به طور کلی از آن جایی که کودکان مبتلا به اوتیسم نسبت به اطلاعات حسی دریافتی از محیط بسیار حساس تر هستند احتمال اینکه از علائم ناشی از حساسیت مانند خارش پوست و غیره بیشتر اذیت شوند و واکنش شدیدتری نشان دهند، وجود دارد. در ضمن دستگاه گوارش این کودکان به شکلی است که مولکول های پروتئینی بزرگ را بدون تجزیه کردن به صورت دست نخورده وارد جریان خون می کند و این موضوع سبب می شود که سیستم ایمنی نسبت به این پروتئین ها واکنش بیشتری نشان دهد.

The etiopathogenesis of infantile autism is still unknown. Recently some authors have suggested that food peptides might be able to determine toxic effects at the level of the central nervous system by interacting with neurotransmitters. In fact a worsening of neurological symptoms has been reported in autistic patients after the consumption of milk and wheat. The aim of the present study has been to verify the efficacy of a cow’s milk free diet (or other foods which gave a positive result after a skin test) in 36 autistic patients.

منبع: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

رژیم غذایی مادران

رژیم غذایی مادرانی که فرزند آنها به پروتئین گاوی حساسیت دارد و ز شیر مادر تغذیه میشوند باید مطابق با نیاز فرزند باشد. در این شرایط نیازی به قطع شیردهی و یا استفاده از شیر خشک های خاصی نیست، تنها موردی که اهمیت دارد این است که مادر شیرده، شیر و تمام فراورده های آن را از رژیم غذایی خود حذف کند. ناگفته نماند که تمامی این موارد باید تحت نظارت دقیق پزشک باشد تا از بروز هرگونه مشکل جلوگیری شود.

نکته حائز اهمیت این است که در زمانی که نوزاد به پروتئین گاوی حساسیت دارد سعی نکنید شیر بز یا حیوانات دیگر را به او بدهید.

جمع بندی

حساسیت به پروتئین شیر گاوی یکی از مهمترین حساسیت ‌های غذایی در کودکان است. این حساسیت می ‌تواند باعث علائمی مانند خارش، تورم، سرفه، تنگی نفس و در برخی موارد حتی آنافیلاکسی شود. برای تشخیص حساسیت به پروتئین شیر گاوی، معمولاً از آزمایشات خونی و تست های پوستی استفاده می‌ شود.

عدم مصرف محصولات لبنی حاوی پروتئین شیر گاوی برای درمان حساسیت به این پروتئین بسیار مهم است. در صورتی که نوزاد شیر مادر را مصرف می‌ کند، مادر نیز باید از مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین شیر گاوی، از جمله لبنیات، پنیر و ماست، پرهیز کند.

در صورتی که عدم مصرف محصولات لبنی قابل اجتناب نباشد و نوزاد به علائم شدیدی مانند تنگی نفس، سرفه، تپش قلب و سرگیجه دچار شود، ممکن است پزشک داروهای ضدآلرژیک و ضد التهابی را تجویز کند تا علائم را کنترل کند.

درمان حساسیت به پروتئین گاوی نوزادان در طب سنتی

برای درمان حساسیت به پروتئین گاوی در نوزادان بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و از روش های سرخود خودداری نمایید.

سوالات متداول

تفاوت بین حساسیت به پروتئین گاوی و عدم تحمل لاکتوز را از کجا متوجه شویم؟

این دو حساسیت علائم مشابهی دارند که ممکن است با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. حالت تهوع، درد شکم و اسهال از علائم مشترک آنها است. اما هر کدام از آنها علائم مهم تر و جداگانه ای دارند که تشخیص آن را راحت تر میکند. بیماری عدم تحمل لاکتوز علاوه بر علائم گفته شده دارای نفخ، یبوست و یا غرش معده را میتواند به همراه داشته باشد. آلرژی پروتئین لبنیات ابتدای کار دستگاه تنفسی و پوست را تحت شعاع قرار میدهد. کهیر، خس خس سینه، خارش و تورم لب ها و تنگی نفس را به همراه دارد.

حساسیت به پروتئین گاوی در نوزادان تا کی ادامه دارد؟

حساسیت به پروتئین گاو در نوزادان معمولاً در طول سال اول زندگی بهبود می یابد. در حدود 80 درصد از نوزادان مبتلا به حساسیت به پروتئین گاو، تا سن 6 سالگی این حساسیت را از دست می دهند.

حساسیت به پروتئین گاوی از چه سنی شروع میشود؟

از بین هر 50 کودک 1 نفر به این آلرژی مبتلا میشوند. در اکثر نوزادان از سنین ابتدایی تولد شروع میشود و نهایتا ممکن است تا سه سالگی کودک ادامه پیدا کند. در موارد کم ممکن است این آرژی مادام العمر باشد و تا همیشه با فرد همراه شود.

آیا بزرگسالان هم میتوانند به این بیماری دچار شوند؟

تعداد کمی از افراد بزرگسال ممکن است به این اختلال دچار شوند. در صورت ابتلا به حساسیت به پروئین لبنیات در برزگسالان، به شیر سایر حیوانات مثل بز، گوسفند و گاومیش حساسیت پیدا میکنند.

22 دیدگاه در “حساسیت به پروتئین گاوی در نوزادان + معرفی 5 شیر خشک ضد آلرژی

  1. فرنوش اسدالهی گفت:

    سلام ممنون از مقاله خوبتون
    میشه لطفا اسم شیر خشک بدون پروتئین گاوی را هم به مقالتون اضافه کنید؟

    1. admin گفت:

      سلام کاربر عزیز
      حتما ممنون از دیدگاهتون

  2. الهه خدامی گفت:

    سلام ممکنه چند تا از داروهای ضد حساسیت پروتئین گاوی که میتونم به بچم بدم رو معرفی کنید؟

    1. admin گفت:

      سلام کاربر عزیز
      آنتی ‌هیستامین ‌ها، کورتیکواستروئیدها و آدرنالین جزو داروهایی هستند که پزشکان برای کودکان تجویز میکنند. اما توصیه میکنیم که به هیج وجه بدون مشورت با پزشک این دارو را مصرف نکنید.

  3. فاطمی گفت:

    سلام
    بچه من الان 9 ماهشه و حساسیت به پروتئین گاوی داره؟ برای بعد از یک سالگی باید از چه شیر خشکی استفاده کنم؟

    1. admin گفت:

      سلام کاربر عزیز
      بعد از 9 ماهگی با از بین نرفتن حساسیت میتوانید همچنان از شیر خشک های HA و یا پپتی استفاده کنید و همراه با آن رژیم غذایی نوزاد را رعایت کنید و از مصرف هرگونه موادی که پروتئین گاوی دارند پرهیز کنید. در صورت بروز مشکل حتما به پزشک مراجعه کنید.

  4. تینا قنبری گفت:

    سلام کدام شیر خشک پروتئین گاوی ندارد؟

    1. admin گفت:

      سلام کاربر عزیز
      تمامی شیر خشک های HA و پپتی فاقد پروتئین گاوی بوده و مناسب برای بیماران حساسیت به پروتئین گاوی است.

  5. رویا رضایی گفت:

    سلام بنظر شما بهترین برند برای حساسیت به پروتئین گاوی چیه؟ علائم نوزاد من خیلی زیاده و تا بحال هر شیر خشکی رو امتحان کردم تاثیر نداشته.

    1. admin گفت:

      سلام کابر عزیز
      اکثر شیر خشک های ضد آلرژی موجود در بازار برای حساسیت به پروتئنی گاوی مناسب است. اما با توجه به علائم نوزاد شما بهتر است به پزشک مراجعه کنید و با مشورت او بهترین شیر خشک را انتخاب کنید.

  6. ش گفت:

    سلام
    قطره کیدی لاکت برای کاهش عوارض حساسیت به پروتئین گاوی مناسبه؟

    1. admin گفت:

      سلام کابر عزیز
      بله کیدی لاکت برای مشکلات گوارشی، نفخ و رفلاکس و اسهال که همگی از علائم حساسیت به پروتئین گاوی است، مناسب است.

  7. فرناز گفت:

    سلام
    پسر من ۵ ماهشه.تقریبا یک ماه هست که جوش و خشکی پوست داره‌.دکتر گفته اگزمای شیرخواران هست.دلیلش میتونه حساسیت به پروتئین گاوی باشه؟

    1. Ebadi گفت:

      سلام کاربر عزیز بهتر است در این مورد با پزشک مشورت کنید.

  8. mina parsa گفت:

    یعنی واقعا بین ۵۰تا بچه فقط بچه من باید حساسیت داشته باشه!😭😢خیلی نگرانشم یعنی خوب میشه؟دارم الان بهش پپتی میدم .خودمم هیچی لبنیات نمیخورم

    1. Ebadi گفت:

      سلام دوست عزیز نگران نباشید بسیاری از کوکان به این مورد دچار می شوند.
      با انجام دستورات پزشک و توکل به خدا انشالا برطرف می شود.

  9. محبوبه گفت:

    بسیار مقاله خوبی بود
    سپاس فراوان
    سلامت و دلشاد باشید

  10. زهرا فلاح گفت:

    سلام
    من نوزاد ۲ ماه دارم که خیلی کم وزن میگرفت ازمایش دادم گفتن که بچه به شیر گاو الرژی داره و من لبنیات نخورم
    حالا اگه من لبنیات رو کم کنم ولی حذف نکنم چی میشه؟

    1. fatemeh tavasoli گفت:

      کاربر گرامی سلام
      تغییرات ناشی از کاهش مصرف لبنیات خودتان را در فرزندتان مشاهده کنید تا به نتیجه گیری درستی برسید. توصیه می شود با پزشک متخصص کودکان مشورت نمایید.

  11. سیدحشمت الله گفت:

    سلام و سپاس. طفل من سه ماه اش است با شیر گاو و بز الرژی دارد و شیر های هایدرلیز شده در افغانستان پیدا نشد چی باید کرد و شیر مادر اش کمتر است؟

    1. fatemeh tavasoli گفت:

      کاربر گرامی سلام
      از شیر افزا گیاهی و یا پودر لیدی میل برای مادر استفاده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *