آرتروز زانو

مفصل زانو‌ها یکی از حساس ترین نقاط بدن هر انسان محسوب می ‌شود، که احتمال آسیب دیدن آن بسیار بالا است. این بخش از بدن، یکی از پر کارترین اعضای هر فرد به حساب می ‌آید، که در طول روز ممکن است در معرض آسیب ‌های فراوانی باشد. تجربه درد زانو می‌ تواند برای تمام افراد آزار دهنده و غیر قابل تحمل باشد، بنابر‌این می‌توان از آن به عنوان یک درد ناخوشایند یاد کرد. این درد در زانو‌ها می ‌تواند بر اثر دلایل مختلفی باشد، می‌ توان از آرتروز زانو به عنوان مهم ‌ترین دلیل زانو درد، یاد کرد.

آرتروز زانو (knee arthritis)، بیماری است که در افراد با سن بالا بیشتر اتفاق می ‌افتد، درد آن برخی مواقع بسیار دردناک و غیر قابل تحمل است. امروزه با پیشرفت علم پزشکی، برای بیشتر بیماری ‌ها درمان ‌های مختلفی به وجود آمده، بنابراین درمان آرتروز نیز غیر ممکن نیست. روش ‌های گوناگونی برای درمان آرتروز و کاهش سرعت پیشرفت آن ارائه شده است. این بیماری بسیار شایع بوده و حدود ۴۶ درصد مردم در طول مدت زندگی خود، درد ناشی از آرتروز زانو را تجربه می ‌کنند. همین دلیل موجب می ‌شود، اغلب افراد به دنبال روش ‌های مختلف برای درمان آن باشند. با توجه به شیوع این بیماری، شاید شما نیز به آن مبتلا شده باشید، یا در آینده دچار آن شوید. همچنین برخی افراد از وجود آرتروز در زانو‌های خود آگاه نیستند، که پس از مدتی مشکلات جدی ‌تری را به وجود می‌آورد. با خواندن این مطلب می ‌توانید اطلاعات کاملی را در مورد این بیماری به دست آورید، تا هر چه زودتر برای درمان آن اقدام کنید.

hopkinsmedicine درباره آرتروز زانو می گوید:

Knee arthritis is inflammation and deterioration of knee joint cartilage. 

آرتروز زانو

آرتروز زانو چیست و چه علائمی دارد؟

آرتروز زانو که در علم پزشکی با نام استئوآرتریت شناخته می ‌شود، نوعی ساییدگی در مفصل زانو است. در تمام مفاصل بدن، ممکن است آرتروز ایجاد شود، به خصوص زانو که یکی از پر کارترین اعضای بدن به شمار می‌ آید. در آرتروز زانو، غضروف مفصل دچار آسیب شده و راه رفتن برای فرد بسیار مشکل می ‌شود. ابتدا بافت غضروفی میان مفاصل دارای فرسایش شده، سپس با تحلیل رفتن بافت غضروفی، استخوان‌ها به هم نزدیک می‌شوند و دچار فرسایش می ‌شوند.

به وجود آمدن آرتروز زانو در افراد، ممکن است دارای علائم متفاوتی باشد، اما برخی علائم آرتروز زانو در تمام بیماران مشاهده می ‌شوند. این بیماری ابتدا تورم به همراه درد را ایجاد می‌ کند، اما پس از مدتی حتی شکل‌ پاها و نوع راه رفتن فرد دچار تغییر می ‌شود.

  • خشک و سفت شدن زانو
  • آب آوردن زانو
  • تورم و التهاب در مفصل زانو
  • درد و تورم هنگام صبح
  • تغییر شکل و خم شدن زانو
  • تشدید درد هنگام انجام فعالیت‌ های شدید
  • درد هنگام خم شدن زانو
  • شل شدن غضروف زانو و درد عضلات
  • صدای تق تق یا خرد شدن زانو
  • قرمز شدن زانو
  • احساس درد عمیق در پشت زانو

تمام مواردی که گفته شد، از علائم آرتروز زانو هستند، که شاید بسیاری از افراد با این علائم مواجه شوند. ممکن است، فرد بیمار تعداد زیادی از علائم آرتروز زانو را به طور همزمان داشته باشد. برخی مواقع نیز، فرد مبتلا به آرتروز زانو تنها دارای تعداد کمی از موارد گفته شده است. با فهمیدن مواردی که گفته شد، می ‌توانید همان ابتدا از بیماری خود آگاه شده و سریعا درمان آن را شروع کنید.

علت ایجاد آرتروز زانو

عوامل مختلفی در ایجاد این نوع آرتروز نقش دارند، که بسیاری از افراد از این موارد آگاه نیستند. برای مثال، ممکن است بر اثر آسیب قدیمی فرد و شکستگی عضلات به وجود آید. همچنین وارد کردن فشار بیش از حد به زانو، می‌تواند علت آرتروز زانو باشد. البته تمام موارد ابتلا به آرتروز به آسیب ‌های قدیمی فرد مربوط نیست، پس باید عوامل دیگر را بررسی کرد. عوامل ژنتیکی را می‌ توان علت آرتروز زانو در نظر گرفت، زیرا بر اثر آن برخی افراد بیشتر به آرتروز زانو مبتلا می ‌شوند. از عوامل آرتروز زانو در افراد مختلف و سنین متفاوت، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • افزایش سن که شایع‌ترین علت آرتروز زانو است
  • آسیب ‌های ناشی از وارد کردن فشار مکرر روی زانو
  • ورزش بیش از حد
  • افزایش وزن که باعث ایجاد فشار روی مفاصل زانو‌ها می ‌شود
  • برخی اختلالات متابولیکی و بیماری ‌هایی چون روماتیسم مفصلی
  • وراثت
  • جنسیت

تشخیص آرتروز زانو

تشخیص آرتروز زانو یکی از مهم‌ترین مراحل است، که برخی افراد آن را نادیده گرفته و به پزشک مراجعه نمی ‌کنند. به وجود آمدن تاخیر در شروع مراحل درمانی این بیماری، می ‌تواند باعث افزایش درد و برخی مشکلات در زندگی روزمره شود. بنابر‌این بهتر است، پس از مشاهده علائم آرتروز زانو با پزشک متخصص مشورت کرده و این علائم را جدی بگیرید. در واقع پزشک شما پس از آگاهی از علائمی که دارید، باید به صورت فیزیکی شما را معاینه کرده و سپس وجود آرتروز را در زانوی شما تشخیص دهد. معمولا پزشکان برای این تشخیص برخی موارد را در بدن بیمار مورد بررسی قرار می ‌دهند، که شامل؛

  • بزرگی مفصل زانو
  • شنیدن صدای تق تق و سایش از زانو
  • ورم کردن و آب آوردن زانو
  • حساسیت به لمس و قرمز شدن
  • ضعیف عضلات
  • محدودیت حرکتی زانو
  • عدم ثبات مفصل زانو

پس از بررسی این موارد، شاید پزشک برای تایید ابتلا به آرتروز، عکس ‌برداری را برای شما تجویز کند. در واقع نتیجه این عکس می‌ تواند باریک شدن فضای مفصل میان استخوان‌ های شما و همچنین شکل ‌گیری زائده‌ های استخوانی را نشان دهد.

درمان آرتروز زانو

درمان آرتروز زانو

در گذشته درمان چنین بیماری ‌هایی سخت و دشوار بود، به طوری که بسیاری از افراد از درمان آرتروز صرف نظر می‌ کردند. اما حال درمان ‌های گوناگونی برای برطرف کردن آرتروز زانو به وجود آمده است. هر یک از این روش ‌ها دارای مزایا و معایب هستند، همچنین معمولا با توجه به شدت آرتروز انتخاب می‌ شوند. برخی مواقع کسانی که به این بیماری مبتلا می ‌شوند، نمی ‌دانند باید کدام روش را برای درمان زانو‌های خود انتخاب کنند. در زمینه درمان آرتروز، معمولا از روش ‌های جراحی یا حتی غیر جراحی استفاده می ‌شود.

  • 1. جراحی آرتروسکوپی

در جراحی آرتروسکوپی زانو، ابتدا روی مفصل زانو یک شکاف کوچک ایجاد شده، سپس از طریق همان شکاف، لوله آرتروسکوپ به موضع درد وارد می‌ شود. از طریق آن، جراح می‌تواند داخل مفصل را دیده و محل دقیق جراحی را مشخص کند. این روش معمولا به صورت سرپایی انجام می‌ شود، همچنین زمانی استفاده می ‌شود، که بیمار دارای درد شدیدی در مفصل زانوی خود باشد.

  •  2. جراحی تعویض مفصل زانو

جراحی تعویض مفصل زانو، آخرین گزینه برای درمان آرتروز زانو محسوب می ‌شود، که یک روش پر تهاجم است. این نوع جراحی که به آن آرتروپلاستی گفته می ‌شود، درد زانو را کاهش داده و سپس عملکرد غضروف آسیب دیده مفصل بازیابی می ‌شود. با توجه به ریسک بالای این روش، تنها در برخی مواقع خاص مورد استفاده قرار می ‌گیرد. هنگامی که درد زانو تا حد زیادی افزایش داشته، همچنین بیمار قادر به حرکت دادن مفاصل خود نباشد و در انجام فعالیت ‌های روزمره دچار مشکل شود.

  • 3. تزریق ژل برای درمان آرتروز

تزریق ژل به مفصل زانو، یکی از روش ‌های غیر جراحی درمان آرتروز که به صورت دارویی است. در این روش، ژل غلیظی دارای اسیدهیالورونیک داخل مفصل تزریق می ‌شود، در واقع این اسید به صورت طبیعی در مایع مفصل زانو‌ها یافت می ‌شود. در افرادی که دارای این بیماری هستند، غلظت این اسید داخل مفصل زانو بسیار کم‌تر است. بنابر‌این تزریق این ژل در زانو، می ‌تواند فشار غضروف مفصل را کاهش داده و باعث لغزندگی سطوح مفصل بر روی یک‌دیگر شود.

  • 4. درمان آرتروز زانو در خانه

در بسیاری از مواقع به کارگیری روش‌ های خانگی نیز می ‌تواند بسیار موثر باشد، به طوری که امروزه افراد زیادی از درمان خانگی آرتروز زانو استفاده می‌ کنند. البته این روش ‌ها ممکن است باعث بهبود کامل فرد بیمار نشوند، بنابر‌این در کنار سایر روش ‌های درمانی به کار گرفته می‌ شوند. در ادامه با برخی روش ‌های موثر برای درمان خانگی آرتروز زانو آشنا می‌ شوید.

  • 5. گرم و سرد کردن زانو

گرما برای کاهش درد مفاصل زانو می ‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد، همچنین از مزایای دیگر آن می ‌توان به تسکین مفاصل سفت، افزایش گردش خون و تسکین درد عضلات اشاره کرد. سرما نیز، می‌تواند باعث کند شدن گردش خون، انقباض رگ ‌های خونی و کاهش تورم و درد در بیماران شود. روش گرم و سرد کردن زانو می‌ تواند برای افرادی که از آرتروز زانو رنج می ‌برند، بسیار مفید باشد. برای این کار می‌ توانید دوش گرم گرفته یا از حوله گرم استفاده کنید، برای سرد کردن زانو نیز، می ‌توانید کیسه یخ را به کار بگیرید.

  • 6. آب درمانی

آب باعث افزایش مقاومت بدن انسان می ‌شود، همچنین می‌ تواند برای درمان آرتروز زانو نیز، بسیار موثر باشد. شنا یکی از ورزش‌ هایی است، که باعث کاهش فشار روی مفاصل می ‌شود، همچنین به درمان آرتروز منجر می ‌شود. آب درمانی دارای مزایای زیادی همچون؛ بهبود حرکت، کاهش چربی بدن، افزایش روحیه و بهبود هماهنگی بدن است. افراد مبتلا به آرتروز، می ‌توانند برای تسکین درد خود از این روش درمان خانگی آرتروز زانو استفاده کنند، توصیه می‌ شود حداقل ۳ بار این کار را انجام دهید.

  • 7. زانو بند طبی برای آرتروز

استفاده از زانو بند طبی برای آرتروز، یکی از روش ‌های مناسب درمان خانگی آرتروز زانو است، که توسط افراد زیادی مورد استفاده قرار می ‌گیرد. معمولا این محصول برای جلوگیری از به وجود آمدن فشار ناشی از وزن بالا بر روی زانو‌ها، استفاده می ‌شود. زانو بند طبی برای آرتروز به طور کلی در دو نوع وجود دارد، هر کدام نیز ویژگی ‌های متفاوتی داشته و در مواقع ویژه ‌ای کاربرد دارند. نوع اول زانو بند طبی برای آرتروز به عنوان یک محافظ برای زانو عمل می ‌کند. نوع دیگر زانو بند طبی برای آرتروز برای جلوگیری از ایجاد فشار بر روی زانو کاربرد دارد، در واقع با تجویز پزشک مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

درمان آرتروز زانو در طب سنتی

یکی از روش‌ های درمان آرتروز زانو در خانه که امروزه توسط بسیاری از افراد مورد استفاده قرار می ‌گیرد، درمان آرتروز با طب سنتی است. با توجه به این که درمان آرتروز زانو در خانه بسیار آسان است، برخی افراد برای دوری از عمل جراحی یا روش‌ های دشوار، از آن استفاده می‌ کنند. درمان این بیماری در طب سنتی با روش‌ های مختلفی صورت می ‌گیرد، همچنین می ‌توان به راحتی بهترین دارو‌های سنتی درمان آرتروز را یافت.

  • گیاهان دارویی و مکمل‌های طب سنتی

برای مصرف چنین مکمل‌هایی باید با پزشک طب سنتی مشورت کرد، تا برخی مشکلات احتمالی رخ ندهد. زردچوبه دارای خاصیت ضد التهابی بسیار قوی بوده و ترکیب آن با زنجبیل، می ‌تواند باعث کاهش علائم این بیماری شود. همچنین می ‌تواند تا حد زیادی التهاب اطراف مفصل را کاهش دهد، تا روند بهبود بیماری سریع‌تر شود. از این ترکیب می‌توان به عنوان یکی از بهترین دارو‌های طب سنتی یاد کرد، که برای درمان آرتروز زانو در خانه استفاده می‌ شود. چای سبز برای پیشگیری و همچنین درمان این نوع آرتروز در طب سنتی کاربرد دارد، همچنین می‌ تواند برای سایش استخوان ‌ها بسیار موثر باشد. مصرف این چای می‌ تواند از پیشروی بیماری جلو‌گیری کرده و باعث بهبود آن شود.

  • درمانگر طب سنتی برای درمان آرتروز زانو

برخی مواقع با توجه به شدت و علائم بیماری، ممکن است نیاز به مراجعه بیمار به پزشک مدرن باشد. برای درمان آرتروز زانو در خانه و مقابله با علائم مختلف آن، می ‌توان اقدامات زیادی انجام داد. در روش طب سوزنی به قسمت ‌های مشخص شده بدن سوزن‌ های باریکی وارد می ‌شود، تا باعث کنترل درد بیمار شود. ماساژ تراپی نیز، یکی دیگر از راه‌ های درمان آرتروز در زانو بوده، که دارای اثرات مفیدی برای بدن فرد بیمار است. لازم به ذکر است، ماساژ‌های پیوسته که به آسانی انجام می ‌شوند، موثر‌‌تر از ماساژ‌ پر فشار و سریع است.

علائم آرتروز زانو در جوانی

علائم آرتروز زانو در جوانی

شاید این بیماری بیشتر در افراد سن بالا به وجود می ‌آید، اما برخی مواقع مشاهده می ‌شود، که حتی جوانان نیز از آرتروز زانو رنج می‌ برند. در نتیجه این بیماری چندان وابسته به سن نیست، البته درصد ابتلای افراد سن بالا و همچنین خانم ‌ها نسبتا بیشتر است. آرتروز زانو در جوانی هم دارای علائم و نشانه‌ های خاصی بوده و با توجه به این موارد می‌ توان به درمان زود هنگام آن اقدام کرد.

  • احساس درد در ناحیه زانو
  • احساس گرما، تورم و التهاب
  • احساس خشکی و سفتی مفاصل
  • اختلال در راه رفتن
  • کاهش دامنه حرکتی زانو
  • اختلالات زانو مانند زانوی پرانتزی

جمع بندی

آرتروز زانو آن دسته از بیماری ‌هایی است، که امروزه بسیار رواج پیدا کرده و درصد زیادی از افراد دچار آن می‌ شوند. با خواندن این مقاله، با روش‌ های مختلف درمان آرتروز و عوامل ایجاد آن در زانو آشنا شدید. حال دیگر می ‌توانید به راحتی با به کار‌گیری شیوه ‌های مختلف درمان، نسبت به پیشگیری و کنترل علائم این بیماری اقدام کنید. بهتر است دقت کنید، که این بیماری نیاز به رسیدگی مداوم دارد و در صورت عدم توجه پیشرفت خواهد کرد. بهتر است در زمان مناسب از وجود آن مطمئن شده سپس نسبت به کنترل و درمان اقدام نمایید، تا مجبور به عمل جراحی یا تعویض مفصل نشوید.

 

1 دیدگاه در “آرتروز زانو و تمام نکات مربوط به آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *