ترک عادت پستانک
نیاز ذاتی شیرخوار به مکیدن می تواند پستانک را به یک راه حل مفید برای یک نوزاد بد اخلاق، تبدیل کند. زمانی که کودک غذا خورده و سیر است، پستانک می تواند برای آرامش او مفید باشد. همچنین برای دوباره به خواب رفتن نوزادی که نصفه شب بی قرار می شود، موثر است. مطالعات نشان می دهد که پستانک به کاهش خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد کمک می کند. به طور کلی بهتر است با مزایا و معایب پستانک آشنا باشید.
اما هنگامی که پستانک یه یک عادت تبدیل شد و عادت دادن نوزاد به پستانک در برنامه زندگی کودک شما ریشه دوانید، می تواند مشکلات زیادی را برای ترک آن به همراه داشته باشد. به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند بین 6 تا 12 ماهگی کودک خود را از پستانک جدا کنید. علاوه براین اگر مکیدن پستاک یا انگشت بعد از 2 سالگی ادامه یابد، می تواند سبب مشکلات دندانی کودک هم شود. حتما برای شما هم سوال است که چگونه پستانک را از کودکمان بگیریم؟
ترک عادت پستانک بهتر است قبل از یک سالگی کودک صورت گیرد زیرا در آن سن هنوز کودک توانایی شناختی یا زمانی برای ایجاد وابستگی عمیق به پستانک را ندارد. ترک دادن پستانک بهتر است مانند از شیر گرفتن به صورت تدریجی صورت گیرد. مثلا وقتی کودک در حال بازی است پستانک را از او دور کنید و فقط زمان خواب به او بدهید و به تدریج زمان خواب هم بردارید.
نکات مهم قبل از گرفتن پستانک برای مادرها
نکات مهمی که مادران قبل از گرفتن پستانک از بچه باید بدانند عبارتند از:
- گرفتن پستانک در زمانی که به مکیدن نیاز ندارد.
- استفاده از روش های جایگزین برای آرامش گرفتن کودک مانند گهواره یا موسیقی.
- گرفتن پستانک را در زمان آرامش کودک یا زمانی که حواسش پرت هست انجام دهید.
- برای کاهش گریه های کودک برای گرفتن پستانک، با اسباب بازی حواس او را پرت کنید.
- برای تسکین درد لثه در زمان دندان در آوردن از دندانگیر یا حوله سرد جای پستانک استفاده کنید.
بهترین زمان برای گرفتن پستانک از بچه
پزشکان توصیه می کنند بین 6 تا 12 ماهگی کودک خود را از پستانک جدا کنید. به عبارتی دیگر هرچه زودتر این کار را انجام دهید، آسان تر خواهد بود. بهترین زمان گرفتن پستانک از کودک قبل از یک سالگی است.
سه روز مانده به روز تولد، با فرزندتان در مورد اتفاقی که قرار است برای پستانک ها بیفتد، صحبت کنید. با هم می توانید روز شماری کنید. سپس در روز تولد از فرزندتان بخواهید تمام پستانک ها را جمع کند و آن ها را دور بیندازد. کمک به فرزندتان برای آماده شدن جهت تغییر، ممکن است باعث ایجاد هیجان در او شود.
مطابق گزارش healthline بهترین زمان برای ترک پستانک سنین 2 تا 4 سالگی است. چرا که تا آن زمان پستانک احتمال خطر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش میدهد. این موضوعی است که به تایید آکادمی اطفال آمریکا منتشر شده است.
Let’s take a look at what the experts say. The American Academy of Pediatrics (AAP) suggests offering a pacifier (after breastfeeding is established) as one method of reducing the risk of sudden infant death syndrome (SIDS). Stopping pacifier use before 2 to 4 years is usually suggested.
راهکار های کلیدی ترک دادن کودک به پستانک
بهترین روش ترک عادت پستانک به شرایط کودک و زمان ترک بستگی دارد. از تاکتیک های آزموده شده می توان موارد زیر را بیان کرد:
- قطع یکباره و ناگهانی
این روش از سریع ترین روش ها بوده که در ساعات و روزهای اول با گریه و لجبازی شدید کودک همراه خواهید بود. سعی کنید تسلیم نشوید، در صورت تسلیم با شکست مواجه می شوید. همچنین بابت اتفاقی که برای کودک افتاده به او توضیح داده و همدلی کنید.
- تعیین زمان برای گذاشتن پستانک
برای استفاده از پستانک زمان تعیین کنید. مثلا فقط در هنگام خوابیدن اجازه دارد از پستانک استفاده کند و بقیه اوقات روز حق استفاده ندارد.
- تعیین تاریخ برای ترک پستانک
تاریخ تعیین کنید، سپس تمام پستانک ها را طبق توافق با فرزندتان از خانه بردارید. تولد زمان فوق العاده ای برای انجام این کار است. تولد نشان دهنده تغییر است و به بچه ها یادآوری می کند که در حال بزرگ شدن هستند. به فرزندتان روحیه بدهید و به او بگویی که اکنون بچه بزرگی شده که نیاز به پستانک ندارد.
- حذف تدریجی پستانک
می توانید در طی چند هفته یا حتی ماه ها شروع به حذف آن کنید. ابتدا پستانک ها را از قسمت هایی از خانه که استرس زا نیستند مانند نشیمن حذف کنید و استفاده را فقط به زمان چرت زدن و خواب محدود کنید. به تدریج محدودیت را بیشتر کنید و در نهایت از زمان خواب نیز حذف شود. این تغییر تدریجی اجازه می دهد تا یک انتقال نرم و بدون پریشانی و اضطراب ایجاد شود.
- پستانک را با چیزی جدید تعویض کنید
مهم است که به کودک خود فرصت دهید تا ارتباط ذهنی خود را با پستانک قطع کند. این ارتباط یک جنبه عمیق از روانشناسی دوران کودکی است؛ بنابراین چه در زمان از شیر گرفتن کودک و چه زمان گرفتن پستانک باید چیز جدیدی برای کمک به کاهش شوک جایگزین کنید.
برخی از والدین در ازای پستانک، هدایای کوچکی را به عنوان جایزه به فرزندانشان تقدیم می کنند. اگر آن ها احساس کنند که تصمیم خودشان است که پستانک را ترک کنند، کل فرایند پس گرفتن پستانک بسیار راحت تر خواهد بود. پاداش ها نباید بزرگ یا گران باشند.
برخی از والدین ایده هایی مانند پختن غذای مورد علاقه فرزندان، بیرون بردن او برای یک دسر خاص یا دادن اسباب بازی های کوچک را پیشنهاد می دهند. نکته کلیدی این است که به کودک خود کمک کنید تا بفهمد که تصمیم درستی گرفته است.
- یک داستان بگویید یا کتاب بخوانید.
زمان داستان فرصت مناسب برای سرگرمی و آموزش کودک است. شما می توانید یه آنها کمک کنید تا بفهمند چرا توقف استفاده از پستانک مهم است و این کار بخش مهمی از بزرگ شدن او محسوب می شود. کتابهای بی شماری برای کودکان وجود دارد که موضوع ترک عادت پستانک را پوشش می دهد.
- پستانک ها را از خانه و ماشین خود بردارید تا وسوسه نشوید.
درواقع، بسیاری از والدین تا حدودی به پستانک وابسته هستند! ممکن است وسوسه شوید در زمان های پراسترس به فرزندتان پستانک دهید. به سادگی در دسترس نبودن پستانک می تواند به کودک شما کمک کند تا این عادت را ترک کند.
- پستانک را بدمزه کنید.
برخی از پزشکان توصیه می کنند از داروخانه محصول بی خطر بدمزه تهیه کنید و آن را مخفیانه بر روی پستانک بمالید. کودک به دلیل مزه بد، پستانک را ترک می کند.
- بخشیدن پستانک به افراد دیگر
به فرزندتان بگویید پستانکش رابه نوزادان تازه متولد شده هدیه دهد. تصمیم بگیرید به مطب پزشکش بروید، تمام پستانک ها را هم با خود ببرید و پیش پزشک بگذارید تا به نی نی های کوچولو هدیه دهد. برخی از والدین این روش را بسیار موثر می دانند.
برخی از والدین پیشنهاد می دهند که کودک خود را به بخشیدن عادت دهید، مثلا در مناسبت های خاص وسایل بچگانه اش را ببخشید. این روش هم می تواند موثر باشد.
- پستانک را به پری بدهید.
به فرزندتان در مورد پری پستانک بگویید که نیمه های شب می آید و در ازای پستانک، هدیه ای می گذارد. مثلا مراسم شکار پستانک برگزار کنید. همه پستانکها را داخل یک کیسه پرزرق و برق بزارید، وقتی کودک خوابید کیسه را با یک اسباب بازی جذاب عوض کنید. این ایده جذابی خواهد بود.
- گم کردن پستانک
اگر پستانک پسرتان گم شد، دیگر دنبال آن نگردید و یا عمدا آن را گم کنید تا به ترک کردن کمک کرده باشید.
- بگذارید زمان مسئله را حل کند.
برخی از پزشکان اطفال توصیه می کنند برای گرفتن پستانک عجله نکنید. آن ها می گویند اگر فقط آن را می مکد و نمی جود، پس هنوز به آن نیاز دارد و وقتی به آن نیاز نداشته باشد، آن را کنار می گذارد.
- انتخاب مسیری کند برای ترک پستانک
از نظر روانشناسی گرفتن پستانک باید به صورت آهسته و پیوسته صورت بگیرد. در این صورت کودک کمتر با شوک روانی روبه رو می شود. برای این کار با کودک خود در مورد بزرگ شدن صحبت کنید و برای او پیش زمینه لازم را برای ترک پستانک ایجاد کنید. این کار را طی چند روز از طریق عروسک بازی یا داستان گفتن انجام داده تا کودک با مفهوم ترک پستانک آشنا شود.
برای کودکتان فاصله زمانی مناسب ایجاد کنید. با افزایش فاصله های استفاده از پستانک به کودک خود نشان دهید که بدون استفاده از پستانک هم می شود آرام شد. زمانی که کودک گریه می کند با بغل کردن به او آرامش را هدیه دهید و کمتر از پستانک برای آرام کردنش استفاده کنید.
- جشن خداحافظی با پستانک
بعد از اینکه کودک از نظر ذهنی برای ترک پستانک آماده شد، جشن خداحافظی بگیرید. پستانک ها را در جعبه مخصوصی قرار دهید و آن را کنار در هال قرار دهید تا پری پستانک ها آن را برای بچه های کوچولو ببرد. سعی کنید جشنتان را شبیه یه جشن تولد کوچک برگزار کنید.
- استفاده از جدول ستاره
یک جدولی طراحی کنید و روی کمد فرزندتان بچسبانید، زمانهایی که کودکتان از پستانک استفاده نکرد در آن جدول ستاره چسبی بچسبانید و تعیین کنید هر چند ستاره جایزه دارد. این کار سبب تشویق کودک شده و کم کم باعث ترک او می شود.
وقتی تصمیم گرفتید پستانک را ترک دهید، محکم روی تصمیم تان باشید و هیچ وقت با گریه های کودکتان دلسرد نشوید. هر چه مهربانانه تر رفتار کنید سبب می شود دوره پس گرفتن پستانک طولانی تر و سخت تر گردد و کودک هر دفعه لجباز تر شده و مقاومت بیشتری می کند.
- با قدرت عمل کنید
شما به عنوان والدین کودک توانایی و قدرت نه گفتن و گرفتن پستانک را از او دارید. پس اگر فکر می کنید بهترین روش برای فرزند شما این است به او نه بگویید و بر تصمیم خود قاطع باشید.
دردسرهای گرفتن پستانک از بچه
پستانک ابزار آرامش بخش شگفت انگیزی برای نوزادان است! مکیدن سبب کاهش ضربان قلب، فشار خون و استرس می شود. مکیدن همچنین سبب به خواب رفتن کودکان بوده و عاملی برای آرام کردن نوزادان است.
با نزدیک تر شدن به 18 ماهگی منطقی است که دسترسی به پستانک را فقط در شب یا موقعیت های استرس زا کاهش دهید. ترک عادت باید به صورت تدریجی و با پیش زمینه قبلی صورت گیرد.
از دردسر گرفتن پستانک به صورت یک دفعه می توان، لجباز شدن و بد اخلاق شدن کودک را نام برد که از عواقب آن تسلیم شدن والدین است. با این کار روند ترک بسیار طولانی و خسته کننده خواهد شد؛ بنابراین توصیه می شود روند ترک تدریجی و با امتحان روشهای مختلف صورت گیرد تا کودک و مادر دچار مشکلات روحی و روانی نگردند.
نتیجه گیری
همان طور که مکیدن پستانک سبب ایجاد آرامش در نوزادان می شود، استفاده طولانی مدت هم سبب ایجاد مشکلات دندانی و عفونت گوش در کودکان می گردد. گاهی اوقات ترک عادت پستانک می تواند سخت و دردسر ساز باشد. ترک دادن کودک بهتر است به صورت تدریجی و در آرامش کامل صورت بگیرد تا کودک دچار صدمه روحی و روانی نگردد.
1 دیدگاه در “چگونه کودک را از پستانک بگیریم؟”